RSS

27 Temmuz 2012 Cuma

Dublin günlükleri 2

Jameson Viski Fabrikası(damıtım evi)

Dublin gezisinin en keyifli kısımlarından biri de geleneksel İrlanda viskisinin nasıl yapıldığını görmek oldu.Jameson viski damıtım evi,John Jameson tarafından 1780 yılında kurulmuş.John Jameson'un viskinin kalitesini sürekli kılmak için en önemli felsefesi her malzemenin,her yöntemin en iyisini kullanmak olmuş.
 İrlanda viskisinin yapımı aşamasında çeşitli süreçlerden geçiliyor.Diğer viskilerden ayıran en önemli özelliği de yapımı esnasında üç kere damıtılıyor olması.
Viski yapımında saf su,malt(çimlendirilmiş arpa tohumlarının kurutulmasıyla elde ediliyor) ve malt olmayan iki çeşit arpa kullanılıyor.Arpalar hasat zamanı satın alınıyor.Bir sonraki aşama malt arpaların kapalı fırınlarda kurutulması,böylece İskoç viskisinin aksine,tütsülenmemiş yumuşak bir tat elde edilmesi sağlanıyor.
Kurutulmuş arpa su değirmeninde öğütüldükten sonra 63 derecelik sıcak su  ile ezme fıçılarında karıştırılıyor.4 saatlik karışımdan sonra mayalı su fermente edilmeye başlanıyor.80 saat sonunda %8'lik bir alkol oranına ulaşışıyor.
Daha bitmedi..sırada distilasyon ve olgunlaştırma var.Distilasyon alkolü sudan ayrıştırma işlemi.Buharlaştırma yöntemiyle alkol büyük bakır kapta buharlaşıyor.Bourbon viski bir kere,scotch iki kere distile edilirken,İrlanda viskisi üç kere distile ediliyor.Son olarak meşe fıçılarda olgunlaşmaya bırakılıyor. %40 alkol derecesine ulaşmış viski son olarak şişelenip tüketiciye ulaşıyor...






0 yorum:

Yorum Gönder